top of page

Jamaliah Jamaluddin

Bersama, kita mampu membuat perbezaan yang ketara.

SEMUANYA BERMULA

Pada usia 26 tahun, hidup saya berubah dengan cara yang tidak saya jangka. Pada tahun 2015, saya menerima teks yang tidak terduga dari Saudari Yeo Bee Yin, ADUN Damansara Utama pada masa itu. Tertarik, saya bersetuju untuk mendengar pendapatnya. Beliau meminta saya untuk menyertai sebagai ahli majlis di kawasan pilihannya, walaupun saya kurang pengalaman. Terinspirasi oleh keyakinannya terhadap saya dan keterlibatan saya baru-baru ini dengan DAP, saya memutuskan untuk melangkah. Pengalaman ini mengajar saya tentang kekuatan keyakinan diri, dan akhirnya saya menjadi penolong khas Bee Yin.

186484453_1644079022444463_1164069922740372945_n.jpg

KEMAHUAN DAN KEHENDAK

Image4.jpg

Awalnya, saya tak ada rancangan untuk terlibat dalam politik. Saya seorang yang pendiam dan lebih suka mengelak dari perhatian. Harapan ibu bapa saya berbeza: ayah ingin saya berjaya dalam perniagaan, dan ibu hanya mahu saya bahagia. Mereka tidak melihat politik sebagai pilihan yang positif kerana rumit dan penuh dengan rasuah. Tetapi, minat saya dalam politik semakin berkembang apabila saya menghadiri forum-forum politik bersama ayah semasa remaja. Walaupun saya tidak menjadi aktivis atau menyertai mana-mana pertubuhan, saya dengan aktif menyokong Pakatan dan mempelajari tentang ketidakadilan di Malaysia melalui rakan-rakan saya. Melihat perjuangan mereka yang kurang bernasib baik menginspirasi saya untuk berjuang demi reformasi politik.

DAP

Saya menyertai DAP dan menjadi sukarelawan di pelbagai acara mereka walaupun ada kebimbangan dari keluarga saya. Walaupun peranan saya tidak begitu ketara, saya menghargai kerjasama dan sokongan dari rakan sukarelawan. Kejutannya, keluarga saya menerima keputusan saya. Sebagai seorang yang pendiam, menjadi ahli majlis tempatan menimbulkan cabaran, tetapi penduduk yang memahami di Zon 9 membantu mengatasi keraguan saya. Membantu komuniti membuat saya sedar tentang pentingnya berjuang untuk kondisi hidup yang lebih baik dan hak-hak. Ia menekankan keperluan sebuah kerajaan yang prihatin.

Bantuan_13.jpg
IMG-20180411-WA0026.jpg

Pada mulanya saya ragu-ragu, tetapi akhirnya saya merangkul idea untuk bertanding untuk kerusi negeri. Walaupun saya bimbang dan tidak pasti, dorongan dari rakan sebaya dan panduan Bee Yin mendorong saya maju. Ini adalah peluang untuk membawa perubahan yang bermakna dan mewakili komuniti yang lebih besar. Walaupun menghadapi cabaran, saya tidak dapat mengabaikan peluang untuk membuat perbezaan dan mengalahkan Barisan Nasional menjadi keutamaan utama bagi saya.

321430_625017560860634_1704170427_n.jpg

Mengakhiri perkauman adalah satu isu yang dekat di hati saya. Kebudayaan pelbagai kaum Malaysia seharusnya menjadi sumber kekuatan, tetapi rasuah telah merosakkan reputasi kita. Gangguan politik memperhebat perpecahan dan diskriminasi. Memeluk kepelbagaian budaya adalah penting untuk kemajuan. Dengan mengatasi perkauman, kita dapat menjamin sumber daya kita dan membina semula Malaysia menjadi sebuah negara bersatu, bebas dari label dan stereotaip.

AnakMuda_2.jpg
bottom of page